Sejarah
Tahu Petis
Tahu petis yaiku panganan tradisional sing asale
saka kota Semarang sing arupa tahu kang digoreng lan dipangan nganggo
petis. Petis yaiku saos sing nduweni kelir ireng kentel sing biasane digawe
saka urang. Saos dioles utawa disisipke ing tengah-tengahe tahu. Tahu kayadene
tahu pong yaiku nganggo tahu putih ning rasane ora asin. Tahu putih digoreng
nganti rada coklat ora dibumbui utawa dibumbui nganggo larutan uyah lan
brambang putih. Dene petise nduweni rasa kang legi lan radha sethithik asin.
Supaya nggugah selera tahu petis biasane dipangan nganggo lombok rawit.
Sanajan nduweni rasa kang eca lan
terkenal, sejarah panemuan tahu petis durung diketahui saingga akeh wong sing
ngarani kisah panemuan tahu petis iku gelap kayadene kelire petis, yaiku ireng.
Nanging ana sing ngemukaake yen petis iku pertama kali digawe ing
sekitar abad VII. Sing nggawe petis yaiku para nelayan utawa para warga liyane
kang urip ing daerah pesisir Pulau Jawa ing bagian utara.
Panemuan petis iku dhewe merupakan kedadeyan
kang ora disengaja. Awale para nelayan oleh tangakapn iwak kang akeh banget
saingga bisa ngebaki perahu kasebut. Tangkapan kasebut isine macem-macem kewan
laut salah sijine urang. Para nelayan iku seneng ning para nelayan dadi
bingung, asale wektu kuwi durung ana sistem kang apik kanggo nyimpen utawa
ngawetke pakolehe tangkapan mau. Saka kene muncul pira-pira ide cara ngawetke
urang nganggo cara kang beda. Amarga yen iwak bisa diawetke nganggo uyah, urang
ora bisa nganggoni cara kaya iwak. Sakwise kuwi para nelayan nyacak nggawe
olahan liya nganggo cara nyampur urang lan bahan-bahan liyane. Saka kene
ditemokake resep petis kang rasane eca kuwi.
Cara Gawe Tahu Petis
Siapke bahan-bahan, banjur gawe tahu petis nganggo langkah-langkah sing
ana ing ngisor.
Bahan I :
- 1½ sendhok pangan petis urang.
- 2 sendhok pangan kecap legi.
- 50 gram gula aren.
- 300 ml banyu.
- 3 sendhok pangan glepung beras, banjur dilarutke.
- 3 siung brambang putih, banjur dialuske.
- 2 sendhok pangan lenga goreng.
- 1 sendhok teh uyah.
Bahan II :
- 15 tahu ukuran gedhi.
- 20 lombok rawit abang.
- 2 sendhok pangan brambang goreng.
Langkah Gawe Tahu Petis :
- Goreng tahu nganti mateng, singkirke.
- Gangsa brambang putih nganti arum.
- Banjur lebokke petis lan uyah, masak nganti wangi.
- Tambahke banyu lan kabeh bahan pertama, kajaba glepung beras.
- Masak nganti umub.
- Lebokke glepung beras, diudek nganti rata, lan masak nganti kentel.
- Belah tahu ing bagian tengah aja nganti tahu tugel.
- Olesi nganggo petis sakcukupe.
- Cawiske nganggo lombok rawit lan brambang goreng.
Wujud
Tahu petis wujude
kaya tahu-tahu ingkang umume yaiku kotak, nalika sing mbedakake yaiku petis
kang ana ing jeroning tahu kuwi sing awujud saos kang kelire ireng.
Kandungan
lan Manfaat Tahu Petis
Tahu
1. Ngendalikke abote awak
Kandungan
nutrisi ing sajroning tahu bisa mudhunke kadar kolesterol lan uga ngelindungi
pembuluh darah saka efek ala kolesterol.
2. Apik dikonsumsi kanggo wong wedok kang arep menopause
Nutrisi
kang terkandung ing jeroning tahu apik dikonsumsi wong wedok kang arep
menopause, sebab ana kandungan isoflavon kang bisa ngredam efek ala saka ora
seimbange hormon estrogen ing jeroning awak.
3. Mudhunke resiko kanker
Kandungan
selenium ing sajroning tahu bisa ngelindungi awak saka radikal bebas lan uga
bisa mudhunke resiko kena kanker usus besar.
4. Apik kanggo kawarasan lulang
Kandungan
mineral, vitamin lan protein ingkang ana ing jeroning tahu bisa njaga kawarasan
lulang saingga bisa terhindar saka
penuaan dini.
5. Ndadekake getih luwih waras
Petis
Miturut asil penelitian saben
100 gram petis ngandung energi yaiku sagedhe 345 kilokalori. Sakliyane iku tahu
petis uga ngandung protesin sagedhe 23,8 gram, nuli lemak sagedhe 1,4 gram lan
protein sagedhe 23,8 gram mawa karbohidrat sagedhe 59,3 gram.
Vitamin kang terkandung sajroning
tahu petis yaiku ing jumlah kang podo tiap 100 gram petis ngandung vitamin A
sagedhe 6 IU lan vitamin B1 saabot 1,02 miligram. Sakliyane kuwi petis uga
nduweni kandungan gizi liya, kayata kalsium saabot 221 miligram, zat besi
saabot 3,8 miligram mawa fosfor kang gedhene yaiku 397 miligram.
Ning eman-eman sanajan nduweni
kandungan gizi kang lengkap banget ning tekan saiki durung ana penelitian
liyane kang tujuane kanggo meruhi kasiat lan manfaat petis kanggo kawarasan
awak. Masalah iki tau dikemukaake Departemen Kesehatan Republik Indonesia lan
pirang-pirang sumber liyane.
Yen wong utawa pihak kang
ngadakke penelitian liyane kang ngemu masalah gizi utawa kandungan vitamin kang
ana ing sajroning petis, durung mesti pakolehe podo. Sebab pakolehe penelitian
tahu petis uga dipengaruhi faktor-faktor kayadene kualitas bahan utawa urang
kang digunakake kanggo gawe petis, sistem kanggo ngolah petis, suhu udara lan
cuaca ing anggone gawe petis iku lan sapanunggale. Ning kandungan ing nduwur
bisa didadekke bahan referensi.
Thanks to :
www.anneahira.com
http://id.resepmasaktradisional.com/
Maaf jika ada kesalahan, baik dalam kosakata bahasa maupun penuturan kata. Kritik dan saran saya harapkan dari para pembaca. Semoga bermanfaat dan membantu. Terimakasih :)
Komentar
Posting Komentar